Wednesday, June 16, 2010

Just do it

Well, recently someone had asked me whether gold is really a good business. My answer to him was, of course it is.  Nevertheless, having little or no knowledge of the whole thing would make the sceptics shudder at departing with their hard earned money. Ramai yang akhirnya akan tahu mengenai 'special' nya melabur dalam emas. Ianya sungguh mudah dan menggembirakan.

As long as you have the stocks (gold bars/coins/dinar), whether or not people will buy them or not, they are all yours. Alhamdulilah, saya sendiri telah membeli EMAS pertama saya pada tahun 2009 bulan Ogos. Ada 6 keping semuanya dalam 250 gram gitu ...harga masa tu semua sekali masa tu lebih kurang RM30. Sekarang ni, harga semua tu dah naik sekitar RM40k. 

Mahaguru Syukor Hashim pernah kata pada saya bila saya tanya masa yang sesuai nak beli, jawapan dia beli bila kita ada duit. Tak kisahlah harga emas berapapun masa tu, beli je. Pasti tak menyesal. Yang menyesal tu, kalau ada duit tapi tak nak beli. Tunggu dan lihat orang beli. So my advice is, just do it ...

Sunday, April 18, 2010

Tuesday, January 26, 2010

The Reality

Salam Hormat kepada semua pembaca yang budiman,

Sama ada kita sedar atau tidak, kesedaran orang ramai terhadap emas kian meningkat dari hari ke hari. Pertanyaan demi pertanyaan dari rakan-rakan, saudara mara mengenai emas tak pernah padam...

Saya berkesempatan menghadiri Seminar Krisis Kewangan yang diadakan di Kompleks Tabung Haji baru-baru ni. Prof Umar berkata ramai orang mulai sedar tentang peranan emas yang akhirnya akan menggantikan wang fiat suatu ketika nanti. Di mana-mana di seluruh dunia orang asyik bercakap tentang emas emas emas ...

Tapi, baru2 ni sewaktu di bank, sy nak buat bayaran pembelian emas, sempat bercakap dengan seorang wanita... dia kata "saya malas nak pikir pasal ni, suami saya dah masuk dah .. dia beli emas pakai buku bank" gitulah lebih kurang kata dia ... Saya cuma kata, baguslah kalau macam tu ...

Saya tanya suami tu ada tengok tak emas tu. Dia kata "Tak, emas tu bank simpan". Saya senyum ..
Memanglah kalau bank tu selamat , emas tu pun selamat. Tapi kalau bank tu ..bungkus... camane ye ? Dapatke pegang ketul emas tu lagi ??

Cukup sekadar itu ...

Thursday, January 21, 2010

SHARING IS CARING

Heard this tagline for the first time from Pokli's blog. Well, what I am going to share now is the way we see things. We often see things from the wrong perspective rather we tend to assume what others might think of you. Alhamdulilah, fortunately, Sifu Syukor Hashim (some people call him Mahaguru).. well I prefer to call him Sifu which also means the same thing anyway...


He asked me to get a copy of this book "Al Quran Rahsia Terunggul" karya Ali Ahmed & Maleya. A very good book, I shall say ..

Lepas baca buku tu, half way, I find it useful then we had this "Exchange Gift Event" at my work place and I thought it would be great to buy the as a gift. But at the end I bought another good book, 'Mencari Kekayaan ...' by Chef Li (Hj Rusly). Since I bought 3 copies of Al Quran Rahsia Terunggul, I decided to give it as a present to newly weds in my office.. Mudah-mudahan ada manfaatnya kepada pengantin baru tu ...

Wednesday, January 20, 2010

Seminar Krisis Kewangan - An Eye Opener

Ramai hadir di Kompleks Tabung Haji baru-baru ni. I brought along my dad, Hj Mokhtar... Heran juga ...kali ni nak pulak dia ikut. Maklumlah ayah saya ni sibuk memanjang sekejap ke Melawati, sekejap ke Serdang dan sering pulak ke Kota Bharu ....

Oh ya Pokli & Nurul sungguh profesional sekali ... barisan pengacara majlis yg 'glamour' pd hari tu ... Berpantun sakan ... memang best. Sempat tegur jutawan emas seketika, En Syukor tapi tak boleh lama-lama ... ramai queue up nak bercakap dengan Sifu tu..

Bak kata Pokli, sharing is caring ... I began to share this new knowledge with fellow friends and collegues. So ... for a start I ve started talking about 'gold' to family members, adik, Ita termasuk lah rakan2 di Menara Yayasan Tun Razak. Kawan2 RHB pun ada yang berminat nak melabur emas ni tapi semua tunggu BONUS ....

Sunday, August 30, 2009

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke 52 !

Alhamdulilah... syurkurlah dah lama kita merdeka dari penjajah. Tapi ...jauh di sudut hati.. nak kongsi di sini yg paling penting kita mesti merdekakan fikiran kita terlebih dulu

Hidup ini tak bererti jika fizikal je merdeka tapi hati /jiwa/ terpenjara...

Yang paling penting ... mencari ilmu itu penting untuk merdeka segalanya termasuk merdekakan KEWANGAN kita melalui PELABURAN EMAS !!! Tak gitu ?

Ehmm seronoknya....

Pengalaman membeli emas pertama dari Public Gold melalui sifu Pokli ...